Most akkor körtemuzsika vagy okarína?

Ma kaptam a Youtube-on az egyik videómra egy kommentet, amiben volt egy kérdés:

“Miért nem lehet egyszerűen körtemuzsikának nevezni?”

És valóban. A kérdés jogos, így hát úgy gondoltam ideje tisztába tenni ezt a kérdést, és bár volt egy elképzelésem a kettő közti különbségről, elkezdtem utánajárni, hogy ne írjak hülyeséget. A Wikipedia ezt mondja:

A körtemuzsika egy agyagból égetett vagy körtefából készített, tojásdad, körte alakú, 4-6 lyukú hangszer, amelyet körtemuzsikának, cserépsípnak vagy kakasnak, bikának is neveznek, aszerint, hogy mit ábrázol.

Tehát a körtemuzsika az English pendant-hoz hasonlítható leginkább, mivel max. 6 lyukú. Találtam egy cikket még egy 2004-es Népszabadságból, Somogyi Sándor kerámikusról, aki kicsit részletesebben kitér a kérdésre:

A munkának – a 900-1000 fokon való kiégetés előtt – jószerivel még annyi híja van, hogy ki kell vágni a befúvó- meg a hangadó nyílást és az ujjaknak legföljebb tíz másik lyukat.

Az “igazi” cserépsíp azonban nem a körtemuzsika – a cseh Janácek egy zenekari darabjában önálló szólammal ajándékozta meg – hanem az okarína.

Somogyi elmondja, hogy ezt a leginkább halhólyagra emlékeztető alakú, oldalsó befúvónyílású hangszert a véletlen szülte. Az 1870-es évek tájékán egy olasz hangszerkészítő fia véletlenül eltört egy fából készült kürtfélét. Próbálta megjavítani, a hiányt agyaggal pótolni – Budrióban sok keramikus élt, senkitől sem volt idegen a fazekastudás. Aztán hasonló hangszert formált teljes egészében agyagból is. Bevált. Az okarína népszerű lett. Amikor megjelentek különböző hangmagasságú példányok, egész okarínazenekarok is alakultak. Az új hangszerrel hamarosan megismerkedtek a magyarok is, az első világháborúban olasz fogságba esett katonák. Magukkal hozták, megcsinálták itthon is. A második világháborúig nálunk is sokan játszottak rajta. Aztán néhány évtizedre elfeledkeztünk róla, ám a hetvenes években újra megjelent a boltokban, vásárokban.

Na, itt már kezd érdekes lenni a dolog, Somogyi már 10 lyukig is elmegyek a körtemuzsika kategóriában. Az viszont egyértelmű, hogy a kettőt ő is megkülönbözteti.

körtemuzsika

Körtemuzsika

Körtemuzsika

Körtemuzsika

Van, akik a körtefából készült 4-6 lyukú sípokat tartják körtemuzsikának, van akik a hasonló tulajdonságú agyaghangszereket.

Én tehát azt mondanám, hogy a pendant, vagy medál okarinákat nevezhetjük körtemuzsikának, maximum 6 lyukig szerintem. Vagyis egy 12 lyukú, vagy dupla, tripla, netán quadro okarinát ne nevezzünk már körtemuzsikának! :) Egyrészt nem hasonlítanak körtére, nem is körtefából készülnek – másrészt szerintem ez az elnevezés túlságosan komolytalan, játékos egy ilyen komolyabb hangszerhez már. Ti mit gondoltok erről, ki hogyan tudta eddig?

Egy hozzászólás ehhez “Most akkor körtemuzsika vagy okarína?”

  • De jó, hogy végre tisztába tetted ezt a dolgot!
    Gyermekeimnek is volt (van) körtemuzsikájuk, a 6 lyukú cserép változat. Egészen jól tudtak rajta játszani is egyszerűbb dalocskákat. Sajnos, mára valamelyik doboz aljára kerültek ezek a helyes kis hangszerek.
    Egy ideje motoszkált a fejemben a kérdés, hogy vajon ezek a zene szerszámok nevezhetők-e okarinának. Magam is úgy éreztem,legföljebb kisöccsként jöhetnek szóba.
    Köszönöm, hogy megírtad ezt a cikket!


Csiripek

Kommentáld

vagy

Bejegyzés értesítő
Keresés
Support Free Vaping!
Címkefelhő
Szavazások

Te mennyit szánnál egy okarinára, hogy kipróbáld magad vele?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...
show
 
close
rss Follow on Twitter facebook youtube Skype soundcloud