Mi az okarína?

Pendant okarínák

Ha a rövid válaszra vagy kíváncsi, akkor olvasd el a Wikipédián a hangszerről szóló bejegyzést, oda összeszedtem a leglényegesebb dolgokat. Ha ezen már túl vagy, és még mindig érdekel a téma, olvass tovább! :)
Ha az emberben megfogalmazódik a gondolat, hogy ő bizony hangszeren szeretne játszani, elég nagy dilemma elé néz, hogy ugyanis akkor milyen hangszert válasszon. Mert persze én is szeretnék hárfán játszani, meg fuvolán, de nem biztos, hogy azzal kellene kezdeni, ha még sosem tanultam zenét sem. Ott van ugye a legelterjedtebb belépő hangszer, a furulya, de az mennyire unalmas már.. Szerintem. Nade! Az okarína! Az mindjárt más!

Rögtön Te is látni fogod miért:

  • Játszani rajta: Valóban igazán könnyű megtanulni játszani rajta. De tényleg. Rá lehet kattanni. Én 2 hónap után egyszer csak azt vettem észre magamon, hogy bármilyen zenét hallottam meg, azt kezdtem el figyelni, vajon belefér-e az okarínám hangterjedelmébe, el tudnám-e játszani valahogy rajta. És volt amelyiket igen, és persze sok, amiket nem :) Sokkal szebb hangja van, mint egy furulyának például, sokkal lágyabb, tisztább. Főleg a cserépből készülteknek. Így egyedül játszani is nagyobb élmény rajta, mert önmagában is gyönyörű.
  • Lehet gyűjteni: Rengeteg formájú, anyagú, méretű, mintájú okarínát készítenek ma már. Aki egyszer beleszeret, azon fogja észrevenni magát, hogy mindig újat és újat akar kipróbálni. Az igazán durva okarína őrülteknek 20-30 féle is lehet. Már nekem is van jópár… – plusz párat eladtam, mert azért nem dobálják őket ingyen..
  • Maparam double alto C

    Nem kell hozzá semmiféle előzetes zenei tudás: De tényleg. Én vagyok rá az élő példa :) Oké, van is még mit tanulnom, dehát a jó pap is holtig tanul..

  • Könnyen hordozható: Hacsak nem kontrabassz okarínát akarsz venni, ami akkora mint egy tök, akkor elfér a kisebb táskákban is, bárhová magaddal viheted, hogy gyakorolj, ha van időd, nem olyan hosszú mint egy furulya, nem kell hozzá hangosítás, semmi. Igazán praktikus.
  • Vannak könnyebben és nehezebben elsajátítható okarínák: Ahogy fejlődsz, egyre profibb okarínákon tudsz majd játszani. (Ami leegyszerűsítve a rajta lévő lyukak számában mutatkozik meg :))
  • Egyszerű, de profi hangszer. Igen, bár nagyon egyszerű hangszer, ezzel párhuzamosan teljesen komoly is.
  • Magyarországon még igencsak ritka: Zongorán ezrek játszanak, gitáron is.. Nade okarínán!

Focalink Alto

Valószínűleg van amit kihagytam, de szerintem ez is elég ahhoz, hogy a fenti menüben azonnal válassz egy okarína készítőt, és megrendeld az elsőt :) Viccet félretéve, ha tényleg érdekel a zene, és bele akarsz vágni, szerintem nem fogsz csalódni, ha az okarínával kezded. A választásban pedig szívesen segítek.

Egy kicsit szemléletesebben elmondva:

3 thoughts on “Mi az okarína?

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.