Noble Alto C

Noble Alto C okarina bemutató

Noble Alto C

Noble Alto C

Már egy ideje nem volt sima 12 lyukú alto C-m, legalábbis nem agyag és már borzasztóan hiányzott. Így hát vasárnap rendeltem egyet, ezúttal a Noble-től, ami azért volt izgalmas, mert tőlük még sosem rendeltem és hát mégiscsak külföld, sok pénz, stb. Legnagyobb meglepetésemre 4! nap alatt ideért, úgyhogy boldog vagyok. :) A Noble-től egyébként van már egy műanyagom, de azt nem közvetlen tőlük, hanem az Ebay-en vettem. Titkon reménykedtem, hogy ugyanaz a gazdag hangja lesz az agyagnak is, mint a műanyagnak (csak a műanyag hátrányai nélkül :)), és szerencsére bejött! No akkor elemezzünk!

A csomag tartalma: Saját Noble dobozban érkezett, semmi puki-fólia vagy egyéb rázkódás csökkentő. Ez aggodalomra adhatna okot, de nem aggódunk, mivel az STL-től és Focalink-tól megszokott vékony táska helyett a Noble-től szivaccsal bélelt, bőr-hatású, cipzáros hordtáskát kapunk, aminél normál szállítás mellett nincs szükség jobbra! Eddig 5-ös!

Hangzás: Gyönyörű gazdag hangzás, hibátlan melléklyukak, a legfelső 3 hang ici-picit mintha levegős lenne, de a bólintásos technikával (amiről majd készítek egy bejegyzést, mert már időszerű lenne, csak mostanában kissé el vagyok havazva) kiküszöbölhető. De egyébként is alig észrevehető!

Inkább szabadtérre ajánlanám, ha vékonyak a falak otthon, mert van hangereje, ha tisztán akarod szólaltatni.

A skála: Noble skála [audio:http://okarina.info/wp-content/uploads/2010/05/Noble-skala.mp3]

Levegőigény: A magasabb hangok felé haladva egyre több levegőt igényel, a felső 3 hangnál már tolni kell rendesen, ha tiszta hangot szeretnénk.

Súly: 313 g. Összehasonlításképp a Maparam dupla alto 264 g csak. Tehát nem könnyű, de még nem vészes súly.

Méret: 17 cm x 11 cm, a Maparam dupla alto is kb ekkora.

Kinézet: Matt, van belőle barna és fekete, én a feketét rendeltem, a befúvó résznél fényes mázzal van kenve. Nagyon szép kidolgozás, Noble felirattal és a „C” jelöléssel. Pirospont, hogy van nyakpántja. (Ami egyébként nem is árt a súly miatt, egyfajta biztonságérzetet ad az embernek játék közben.)

Hangterjedelem: A4-F6 (1 oktáv + 5 hang)

Kényelem: A hangszer teljesen kényelmes, a lyuktávok szerintem tökéletesek, talán a jobb alsó lyuk lehetne 1-2 mm-rel jobbrább, de ez már csak kekeckedés.

Ár, beszerzés: Közvetlenül a Noble-től rendeltem, 75$ (plusz 29$ szállításért, ami EMS és ugye iszonyat hamar ideért). A barna változat csak 70$ lett volna, de nekem ez jobban tetszett :) Fekete okarinám még nem volt, barna már igen.

Amit hiányoltam: Érdekes, hogy nem voltak képesek fénymásolni vagy nyomtatni egy lefogási táblát. Persze mindenhol fenn van a neten, hisz ők is a sztenderd lefogást használják, de akkor is. Mennyibe tellett volna? Csak hogy kukacoskodjak kicsit :)

Összegzés: Szállítással együtt közepes áron juthatunk egy minőségi 12 lyukú, teljesen kromatikus okarinához, minőségi hordtáskával.

Képek a csomag kibontásáról:

2 thoughts on “Noble Alto C okarina bemutató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük