Egy igazi antik csemege Párizsból via Ch. Mathieu

Ch Mathieu

Egy igen érdekes darabot ajánlottak fel nemrég megvételre, és mint ahogyan azt egy igazi megszállottnak illik, azonnal le is csaptam rá. :) Már itt is van az asztalomon. Lássuk miről van szó!

Ez egy sacc/kábé 100 éves okarína, méghozzá fémből. Hogy milyen fémből, azt nem tudom pontosan, de nem vastartalmú, mert a mágnes nem fogja, és a 100 év alatt rozsda folt sem képződött rajta. Leírások szerint, nikkel, vagy annak ötvözete, legalábbis amennyire utána tudtam olvasni, a készítő ilyesmi anyaggal dolgozott.

Ez valami korai modell lehetett (vagy csak volt neki ilyen egyszerűbb típusa is), mert a későbbi modellek vastagabbik végén volt kihúzható dugattyú, amivel az alaphangot lehetett hangolni. [Fotó]

A fém okarínák egyébként nem annyira elterjedtek. Nyilván több oka is van ennek, de a fő ok szerintem az lehet, hogy nem olyan könnyű a megmunkálása. Persze a többi fúvós hangszernél épp a fém az elterjedt (fuvola, rezesek), ám azokat jórészt géppel készítik, de ez egy kisebb hangszer, itt szerintem macerásabb. (Másrészről az okarínák legtöbb esetben kézzel készülnek. Ez adja a varázsukat ;) ) Fém okarínát találhatunk  még a Mountain Ocarinas kínálatában (alumínium), Peter Sloan kínálatában (ezüst, bronz), illetve a Clayz kínálatában (ezüst).

Hogy viszonylag normálisan szóljon, a sípján kicsit babrálni kellett, de mivel elég puha fém, ez viszonylag könnyen ment. Jellemzői tehát:

Skála: [audio:http://okarina.info/wp-content/uploads/2011/02/matheiu_scale.mp3|titles=matheiu_scale]

Hangterjedelem: A5-D7

Levegőigény: Egy soprano-hoz képest meglehetősen nagy.  Kőkeményen tolni kell bele a levegőt.

Hangzás: Nem valami tiszta, max. az alsó néhány hang. Aztán egyre levegősebb lesz, és egyre erősebben kell fújni, hogy ne csak susogást halljunk.

Anyag: nikkel, ón

Tömeg: ~90 g

Lyukak száma: 10 (8 felül, 2 alul)

Készítette: Charles Mathieu

Készült: Kb. az 1890-es évektől a XX. század elejéig

Származási hely: Párizs

Méret: 11.5 cm x 5.5 cm x 2.8 cm

Ár/beszerzés: 5000 Ft-ért vettem, ahogy néztem, elég nehéz már kifogni, Ebay-en láttam néhány lejárt aukciót ilyen okarínákkal, hol kevesebbért, hol többért ment el végül.

Összegzés: 4/10-et adnék rá, de mivel ennek nem a szokásos jellemzők adják az értékét, így ettől a fajta értékeléstől itt nyugodtan eltekinthetünk szerintem. Ritkaságszámba menő darab, így számomra mindig becses tagja lesz a gyűjteményemnek.

(Külön köszönet érte az eladónak, hogy gondolt rám a publikus eladás előtt!)

Ch. Mathieu további okarínáiról fotók: [Link] (Ezeken a fotókon egyébként még csilli-villi állapotúak vannak, hangerőszabályozóval)

Ezek pedig az általam készített fotók, kattintásra meg tudod nagyban nézni a galériát:

One thought on “Egy igazi antik csemege Párizsból via Ch. Mathieu

  1. Visszajelzés: Mi kell egy jó okarína előadáshoz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük