Egy igazi mesterember: Erik, a bambuszfuvola készítő

forrás: eriktheflutemaker.com

Azt hiszem nem írtam még itt róla, elvégre nem is okarina téma, de zenei is, fúvós is, én meg imádom a bambusz fuvolákat, Eriket is csípem így távolból, ez pedig itt az én házam blogom, így arról írok, amiről csak akarok, hát hadd mutassam be nektek Eriket, a fuvolakészítőt. :)

Erik majd 40 éve készít bambusz fuvolákat, készített már Mexikóban, Guatemalában, Argentínában, Braziliában, Hawaiion, Costa Ricán and Fijin. 9 éve egy mester fafaragóval dolgozik együtt, név szerint az Argentínából származó Leonardo Aguirrevel.

A fuvolakészítő pályája Mexikóban indult, ahol egy kedvenc indiai fuvoláját egy leamputált lábú kéregetőnek adta. Látott a szegény emberben valamit, amitől úgy érezte neki kell adnia a fuvoláját, hátha azzal könnyebben tud pénzt keresni, mint egy üres kalappal. Másnap mikor arra ment és látta, hogy az ember ugyanúgy ott ül az üres kalap előtt, a fuvola meg sehol, teljesen maga alatt volt, de nem bírta ki, hogy ne kérdezze meg a férfit, hogy hova lett a fuvola. Mikor az meleg hangon azt felelte: „Otthon van, először meg kell tanulnom játszani rajta.„, Erik szíve nagyot dobbant, és élete váratlan fordulatot vett. Akkor tudta meg: neki fuvolákat kell készítenie. Azóta több, mint 100.000 db készült a kezei alatt.

Leonardoval gyönyörű darabokat készítenek együtt, gyönyörű hangokkal. Eriknek egyébként jó humora van, bírom a videóit nagyon. Rengeteg féle fuvolát készít, a legkülönfélébb hangolásokkal, az egyiptomitól kezdve, a kínain át, dél-amerikain keresztül egészen az ír pennywhistle-ig. Készít még emellett esőbotokat, sétáló fuvolákat, bambusz szaxofont és ki tudja még mit. Természetesen mindent bambuszból, amit egyébként a saját kertjében növeszt. A hangszerei nem olcsók, de ugye a minőséget mindig meg kell fizetni.. A Youtube csatornáján minden általa készített típusról van szerintem bemutató videó, érdemes csemegézni, aki szereti a fuvolákat, még ha nem is vásárlási szándékkal. Nekem egy volt tőle, szép volt, mikor megjött még érezni lehetett rajta a lyukak égetésének illatát, napokig szagolgattam :) Az alábbi videón Eriket láthatjátok, a kertjét, a műhelyét és pár fuvoláját (akit csak a fuvolák érdekelnek, a videó 2. felében találja őket):

11 thoughts on “Egy igazi mesterember: Erik, a bambuszfuvola készítő

  1. Poós László

    itt ülünk a párommal ölében a fiucskánkal. majd’ sirtunk a
    meghatottságtól. van ezüst fuvolám és egy indiai bambusz is
    akad. a kertünkben termett bambuszból készítettem két fuvolát magam is, bár ilyen szépen nem szólalnak meg.NAGYON KÖSZÖNJÜK!!!!!!!!!!!!

    Válasz
    1. Agócs Szerző

      Mivel fuvolázni nemigen tudok, de imádom, és muszáj volt vennem egyet :)

      25$-os small majort vettem, és azt hiszem ugyanennyi volt a pk. Ez a legolcsóbb nála. Lehet majd ha lesz pénzem rendelek egy másikat, ami nem oldalt befúvásos. De most másra gyűjtök. :)

      Válasz
  2. Visszajelzés: Egy igazi mesterember: Erik, a… | BlogTimes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük