[Budrioi Fesztivál 2013] A Tradícionális Kézműves Síp és Okarína Vásár

Ezt nagyon imádtam! Igazából ez volt az egyetlen program, amely a fesztivál mindhárom napján (péntek, szombat, vasárnap) állandó volt. (Kivéve a szombatot, mert szombaton délelőttre beköltözött a vásár Bolognába, a Mercato della Terra piacára, ami szintén egy kézműves szerű vásár volt, élelmiszerek, ételek, italok, illatszerek, stb.)

A kivágott bélyegképekre kattintva tekinthetőket meg a teljes fotók.

A vásáron szépen kipakolta a portékáját minden okarína készítő, aki eljött a fesztiválra, volt olasz, brit, francia, osztrák, német, norvég, svéd, kínai, koreai és szerintem idén volt először, hogy volt magyar is :) Érdekes, hogy bár az olaszok igazán nagy hangsúlyt fektetnek az okarína hagyományőrzésére, mégsem az olasz készítők vitték a pálmát a legtöbb esetben. Jó volt látni, hogy a készítők jó része már ismerte egymást, régi ismerősökként köszöntötték egymást, s a fesztivál végére az új generáció is már e család részévé vált. Mindenki kedves volt a másikkal, kipróbálták egymás hangszereit, megvitatták, kié miben jó, mit, hogyan lehetne még csiszolni, stb.

Az én kedvenceim Jade Everett okarínái voltak, gyönyörű, letisztult forma, fantasztikus mázazással. Olivier Gosselink madarai nem csak szép színesek, de be is vannak hangolva. Valamint voltak harmonikus okarínái is, amik egy befúvóval rendelkeztek, de mégis két sípon keresztül szólaltak meg, két külön kamrával. Különleges hangzás, csak épp kicsit drágák voltak nekem :) A Noble termékeit már ismertem, garantált minőség. Robert Hickman ifjú brit okarína készítő hangszereinek különlegessége, hogy valami eszméletlen pehely könnyű hangszerek. Legközelebb tőle is veszek, idén már nem maradt rá keret. A Rotter okarínák (amik csak a videón látszanak a végén jobb oldalon, sajnos ott mindig nagy tömeg volt és valahogy végül elfelejtődött a fotó) szintén nagyon tetszettek, ők tényleg mindenféle hangolásút készítenek. A svéd és norvég madárkák is különlegesek voltak, de Európa azon részén valahogy arany árban mérik az okarínát, sajnos ezekből sem vehettem.


A vásárlás bár sokkal biztonságosabb így élőben, mint a neten rendelni és remélni, hogy jó hangolásút küldenek, mégis nem volt egy sétagalopp itt sem. Mivel a készítők standjai egymás mellett voltak felállítva, és több 10 ember próbált vásárolni egy időben, így mindig elég nagy volt a hangzavar. (A spontán kialakult örömzenélésekről nem is beszélve.) Úgyhogy elég nehéz volt kihallani annak az egynek a hangját, amit épp te próbálgatsz. Szerencse, hogy volt 3 napom holtidőket találni :)

Végül készítettem nektek egy rövid videót is:

A kint szerzett névjegyek és elérhetőségek alapján frissítettem az okarína készítők listáját is. (A blog fenti menüsorában „Infók vásárláshoz” menüpont.)

3 thoughts on “[Budrioi Fesztivál 2013] A Tradícionális Kézműves Síp és Okarína Vásár

 1. Visszajelzés: [Budrioi Fesztivál 2013] A hálám és egy kis kedvcsináló

 2. Szilvi

  az már látszik, hogy csodálatosan szépek az okarínák! Hát ha még a hangjuk is jó, akkor aztán… Fa okarínát akarok!!!!!

  ki volt a magyar készítő? milyen volt?

  Válasz
  1. Agócs Szerző

   Volt ilyen is, olyan is.
   A már Facebookon említett Gulyás József. A videó legvégén látható stand (addigra már csak körtemuzsikákkal, a néhány bevezető áras 12 lyukút, amit tudott hozni, hamar elkapkodták :))

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük