Ismertető: A Tenrai 13 lyukú AC

A Tenrai Ocarina nem igazán a derékszögű okarínáiról híres, ellenben gyönyörű soprano pendantokat készítenek, ráadásul 8 lyukút is. Illetve ugye az ő nevükhöz fűződik az egyik legautentikusabb Zelda replika. Van azonban a kínálatukban egyetlen, csontfehér sweetpotato okarína, egy 13 lyukú Alto C. Rendeltem egyet tőlük, és kipróbáltam.

Tenrai AC

Tenrai AC

A 13. lyuk az alap C-nél jelentkezik, gyakorlatilag a jobb kisujj lyukja ketté van osztva, így a Ciszt plusz egyféleképpen is le lehet fogni, a szokásoshoz képest. Ezt a megoldást leginkább a Rotter okarínáknál lehet még látni. C-hez mindkettőt lefogjuk, Ciszhez csak az alsót.
Nagyon érdekes illata van, igazából nem tudom mihez hasonlítani, de tetszik. A mázas okiknak ugye nincs illatuk, a „Strawfired” okarínáknak van egy jellegzetes, amit szeretek, de ez meg megint valami más.
A hangolása jó, bár a legmagasabb hangot atomra kell fújni, hogy kijöjjön pontosan a felső F. Viszont az alsó A és B elég erősek az átlag AC-khoz képest. (Nyilván ennek az ára volt a kompresszort igénylő felső F.) Nyakba akasztási lehetőség nincs rajta.

Anyaga: fehér agyag

Kinézet: Viszonylag kisebbnek mondanám az AC-k közt. Semmi csicsa, a csontfehér szín nekem kifejezetten bejön. A két fél darab ragasztása lehetne szebben is eldolgozott, mert eléggé látszik a csík a két fél pici, árnyalatbeli színkülönbsége miatt végig az oldalán. A hátulján gyönyörűen rámázazott Tenrai logó van, halványzöld árnyalattal.

Kényelem: Kisebb mérete miatt kicsit közelebbinek tűnik nekem az alsó és felső lyuksor egymáshoz, mint egy átlag AC-nél, de nem kényelmetlen. Viszont a lyukak éle lehetne finomabb is, kicsit élesnek érzem. A befúvó elég hosszú, kényelmes távolságban lehet tartani a szájtól a hangszert.

Méret: (15 x 9 x 4,5 cm)

Súly: 206 g, nem mondanám nehéznek

Tenrai AC

Tenrai AC

Lyukak száma: 13 (8 felül + 3 segédlyuk, 2 alul), japán segédlyukrendszer

Hangterjedelem: A4-Fb6

Skála: kromatikus

[audio:http://okarina.info/wp-content/uploads/2015/07/tenrai-13.mp3]

Levegő igény: Közepes levegőigényű, a felső 3 hangnál kell csak erősebben tolni bele. Azoknál viszont muszáj használni a bólintós technikát.

Hangzás: Kellemes hangja van, erőteljes, és itt most nem a hangerejére gondolok. A hangok tiszták, néhol élesnek érzem, de nem rossz értelemben.

Tartozék: Találtam egy szütyőt, ami ha jól emlékszem ezé volt. (Már régebben vettem, csak eddig ellustálkodtam a teszt bejegyzést, de most eladásra került, így már muszáj volt végre megírni :) Viszont fogástábla nem járt hozzá, annak most utána is kérdeztem a készítőnél, de azóta sem csinált ehhez az okarínához. Persze lényegében standard 12 lyukú fogásrendszere van, olyat meg könnyű beszerezni.

Ár/Beszerzés: 130$ + pk. közvetlenül a készítőtől (máshol nem hiszem, hogy újonnan beszerezhető lenne), ami nem kevés, figyelembe véve, hogy vannak rajta apró csiszolni valók.

Összegzés: 7/10. Nem rossz kis oki, de ezért az árért a Focalinknél nagyon penge Strawfired AC-t kapok már.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük