Okarínával kezelnek légzési problémás betegeket

"Már csak éjszaka kellett használnia"

A témáról szóló cikket nem fogom lefordítani egy az egyben, akit érdekel az egész, az elolvashatja a Taiwan Today-en angolul. A lényeg viszont:

Dr. Yang Chia-fu, a Kaohsiung Minsheng Kórház orvosának kutatási eredményei minden kétséget kizáróan azt jelzik, hogy az okarína hatékony segédeszköznek bizonyul légzési panaszokkal rendelkező betegek gyógykezelésében.

Nem csak hogy a véroxigén telítettségének szintjét emelte vissza 90% felé, de a betegek lélegeztető gépen töltött idejét is jelentősen lecsökkentette.

Egy 57 éves betege 16 évvel ezelőtt fogyasztó tablettákat kezdett szedni, aminek eredményeképp akut légzési elégtelenség fejlődött ki nála. Azóta évről évre egyre kimerítőbbé vált számára mind a légzés, mind a gyaloglás, napi 24 órát töltött lélegeztető gépen. Majd Yang tanácsára elkezdett okarínával dolgozni, hogy azzal próbálja meg az egészségét javítani.

A hölgy saját elmondása szerint botfülű volt, semmilyen zenei affinitással nem rendelkezett, ráadásul eleinte nem volt elég levegője, úgyhogy nagyon nem akaródzott neki a játék. Később aztán mikor érezte, hogy nagyon szorít a mellkasa mégis rávette magát, hogy 10-10 perceket gyakoroljon az okarínával. Sosem gondolta volna, hogy ez valóban megkönnyítheti a légzését, és enyhíthet a kapkodó, lihegő légzésén. A vére oxigén telítettségének szintje 70%-ról visszatért a normális 90% felé, és mára már csak alvás közben kell lélegeztető gépet használnia.

Yang elmondása szerint választása azért esett az okarínára a szájharmonika, vagy más fúvós hangszer helyett, mert egyrészt olcsó, kicsi, könnyű hordozni, másrészt a levegőt csak fújni kell bele (ami kevésbé megterhelő is gondolom), szívni nem  – nem úgy, mint egy harmonikánál például. A belégzésnél esetleg nem kívánatos anyagokat lélegezhet be a beteg a hangszeren keresztül, amit el akart kerülni.

48 betegéből körülbelül a fele volt képes rá, hogy a „kezelést” kipróbálja, a többi többnyire valami hasonlóval hajtotta el Yangot: „Majd megpusztulok, alig lélegzem, és Ön még azt kívánja tőlem, hogy okarínán játszak?!?” Végülis hat, 28 és 95 év közötti beteget tudott toborozni  akikkel 3 éven át, folyamatos véroxigén szint méréssel tesztelte a kezelés hatékonyságát.

Yang elmondása szerint (aki kutatómunkájáért mesterdiplomát is kapott) ez egyfajta terápia, ami már egy perc használat után mérhetően megemeli a véroxigén szintet, és fokozottabb működésre ösztönzi a csillókat a tüdőben. És bár tisztában van vele, hogy ez csak egy kiegészítő gyógyeszköz, és magukat a betegségeket nem gyógyítja meg, az fontos tény, hogy sok más zeneterápiával szemben ez egyszerre képes a betegek fizikai és pszichikai állapotán is javítani.

Frissítés:

Végül eszembe jutott egy személyes tapasztalat, amit tegnap elfelejtettem, hogy pont idevág. Kb. fél éve elmentem egy biorezonanciás állapotfelmérésre, ahol az elemzés azt mutatta ki, hogy a tüdőm egyes működési paraméterei az átlag értéktartományok feletti értékeket mutatnak. Bevágom az elemzésből az ide tartozó részt (zölddel jelölve az egybevágást, főleg az utolsó sor az érdekes):

Actual Testing Results
Testing Item Normal Range Actual
Measurement
Value
Testing Result
Vital Capacity VC 3348 – 3529 3557 vital capacity is increased
Total Lung Capacity TLC 4301 – 4782 4452 Health Scope
Airway Resistance RAM 1.374 – 1.709 1,7 Health Scope
Arterial Oxygen Content PaCO2 17.903 – 21.012 22,508 increase

Hoppá! :) Kérdezte is az elemző, hogy mit sportolok? Mondom semmit. De egy szuper kis fúvós hangszeren játszom :)

2 thoughts on “Okarínával kezelnek légzési problémás betegeket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük