[Az okarina zenei irányzatokban] Tradícionális kínai zene

Mintegy rovatként azt hiszem be fogom mutatni az okarinát időről időre egy-egy új zenei stílusban. Elsőként a tradícionális kínai zenében szeretném megmutatni, szerintem remekül bele illik ebbe a stílusba. Íme két videó, ahol Gu-zheng -el játszanak okarinán. Az első: Yuemanxilou

illetve: Beautiful Clouds Chase the Moon

Valamint Dizi-vel: Mahogany

Kínában egyébként nagy történelme van a hangszernek, a Xun nevű tojás alakú kínai okarina kb 7000 éves múltra tekint vissza. Ez hat hanglyukkal rendelkezik és egy befúvó lyukkal. A manapság elterjedt okarináktól eltérően a Xun-on nem keresztül kell fújni a levegőt, hanem mint ahogyan a sörösüveggel lehet zenélni, rá kell fújni.

Mondák szerint az ókorban a xun vadászati eszköz volt „shiliuxing” néven. Akkor az emberek zsinórhoz fűzött gömb alakú kő-, illetve agyagdarabokat dobálva vadásztak. Ezek közül a kő- illetve agyagdarabok közül akadtak üregesek, amelyek a repülésük során keletkezett légáramlástól hangot adtak. Ez felkeltette az emberek érdeklődését, s próbálták ilyen üreges darabokat fújni. A hosszú idők folyamán így lassan kialakult a xun fúvós hangszer. Kezdetben többnyire kőből és csontból készült a xun. Később pedig kerámia-xun hangszert készítették lapos, illetve ellipszis, gömb, hal, körte stb. alakban, leggyakrabban pedig körte alakban.

Forrás: http://hungarian.cri.cn

Egy videó a Xun-ról: Back to sleepwalking cents

One thought on “[Az okarina zenei irányzatokban] Tradícionális kínai zene

  1. Visszajelzés: 2 új szerzeményem – Kirgiz chopo choor és egy teki

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük