Kinek a Soundhound, kinek a Shazam, kinek pedig a KeyFinder

keyfinder_batchscreen

KeyFinder -egyszerű, letisztult felület

Manapság szinte minden okostelefonon ott van már egy-egy dal felismerő applikáció, jobbára valamelyik a címben szereplő kettő közül. Szól a zene, megnyomok egy gombot, a gép belehallgat a dalba, és az app 10 mp alatt megmondja egy adatbázis alapján, mi az ami szól. (Hehe, erről eszembe jutott egy régi HS7 refrén: Hip-Hop mjuzik) Bámulatos! Nekem ez már-már infomágia számba megy, de hát ilyen ez, az informatika fejlődése töretlen.

Most viszont találtam egy másféle felismerő progit, ami nagyon hasznos lehet kezdő zenészeknek. Ez a KeyFinder. Ingyenes, és úgy nézem, élő alkalmazás, tavaly jött ki új verzió. Betöltünk egy MP3-at (vagy MP4, M4A, WMA, FLAC, AIF, AIFF, WAV fájlt), és ő egy ügyes algoritmussal igyekszik megmondani, hogy az milyen hangnemben van. Miért jó ez nekem? Ha letöltünk valami kíséretet (backing track / play along / sing along / accompaniment / instrumental kulcsszavakkal lehet egyébként pl Youtube-on ilyeneket mazsolázni), amire szeretnénk rájátszani, de nem tudjuk a hangnemet, ez a program nagy segítség lehet. Természetesen ez sem tévedhetetlen, hisz a zene azért nem annyira egzakt tudomány :) De a vetélytársak közt pl. szépen megállja a helyét a fejlesztő szerint:

Helytáll a vetélytársak közt

Helytáll a vetélytársak közt

Lehetőség van kötegelt hangnem meghatározásra, és ha akarjuk, a felderített hangnemet be is írja nekünk a fájl valamelyik MP3 tag mezőjébe, így később már csak elég ott megnéznünk, nem kell hozzá a program analízise. Mac OS és Windows alá van fordítva, de én Linux alatt Wine-val is simán el tudtam indítani. Szerintem menő!

2 thoughts on “Kinek a Soundhound, kinek a Shazam, kinek pedig a KeyFinder

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük