Magyar készítésű inline fa okarína Asztalos Ferenctől

Fa inline okarína (Asztalos Ferenc)

Ebayen vettem ugyan, de mint kiderült, magyar volt az eladó, így nem a szokásos horror szállítási költség jött még rá az okarínára szerencsére :) 2700 magyar pénz volt, plusz szállítás, és fogástábla ugyan nem jött hozzá, de sikerült kisilabizálni a skálát rajta. Nem sztenderd inline fogás minden esetre. Hogy ki készítette, azt sajnos az eladó nem tudta megmondani, ha jól emlékszem, csak annyit tudott, hogy itthon vette egy vásárban. D-s okarínaként vettem, amit erősebben fújva Eb-snek is lehet használni, de lehet, hogy én inkább C#-osnak mondanám (amit D-nek is lehet használni). Szétnézve a magyar piacon (ami sajnos elég gyorsan megy még mindig), egyedül Asztalos Ferencnél találtam ilyesmi okarínát, és pedig elég hasonlót. Igaz, az ő webshopjában C-s kapható csak, és az egyszínű. De a forma és szerkezet ugyanaz, s árban is pár száz Ft különbség van. (Nála 3000 Ft.) Tehát ha nem is ő készítette, akkor szinte biztos, hogy az egyik a kettő közül a másiknak a koppintása. Lássuk tehát, mit tud:

Anyaga: fa (nem tudom milyen fa)

Kinézet: Tetszetős, engem mindig is vonzottak a fa okarínák, de sajnos a komolyak piszok drágák. (Úgy értem, PISZOK drágák.) Két féle fából van, vagy két félére van festve, nem tudom, de jól néz ki, a ragasztások tökéletesen vannak illesztve, a csiszolás is korrekt.

Kényelem: Jó a fogása, könnyű lefogni, a legnagyobb lyukakat is simán lefogja még egy vékony ujjakkal rendelkező gyerek is.

Méret: (9,8 x 4,6 x 2,6 cm)

Súly: 32g, nevetségesen könnyű :)

Lyukak száma: 8 (6 felül, 2 alul)

Hangolás: C# / D ?

Skála: diatonikus

[audio: http://okarina.info/wp-content/uploads/2015/01/Asztalos_AD_skala.mp3]

Levegő igény: Még ha a magasabb skálát szeretnénk megszólaltatni vele, akkor is elég szolíd befúvást igényel.

Hangzás: Kellemes hangja van, légiesek, mégis tiszták a hangok. (A magasak is, bár a felvétel ezt nem jól adja vissza sajnos.)

Tartozék: Semmi, még egy fogástábla sem. Nyakba akasztó nincs, de nem is kell, ennek nem lesz semmi baja, ha véletlen leejtjük.

Ár/Beszerzés: 3000Ft + pk., Asztalos Ferenc népi hangszeres webshopjában lehet rendelni.

Összegzés: 6.5/10. Sokat ugyan nem fogok rajta játszani, a kacifántos lefogás miatt, de megmarad a gyűjteményben, mert fa. Ugyanakkor ha pontosabban lenne hangolva, egészen jó okarína lenne ezért a 3000 Ft-ért!

Frissítés:

A bejegyzést mikor megírtam, nem hagyott nyugodni a kíváncsiság, úgyhogy nem tettem közzé egyelőre, hanem rendeltem egyet okarínát Asztalos Ferenctől. A gyanúm pedig beigazolódott, a két okarína tökéletesen egyforma! (Kivéve, hogy amit először vettem, annak tisztábbak a hangjai.) Viszont itt ugye C-snek vettem, ami nem igazán állja meg a helyét, mint ahogyan fentebb leírtam. Szóval most nekem van két egyforma Asztalos okarínám, így a következő nyereményjátékban, lehet számítani egy ilyen nyereményre ;)

2 thoughts on “Magyar készítésű inline fa okarína Asztalos Ferenctől

  1. pazzo

    Vonzódom valamiért a fából készült hangszerekhez. Ez is tetszik, bár a fúvós távol áll tőlem. :)
    Jó a formája, és jól áll neki, hogy kétféle színe van.

    Minap mutogattam lányomnak ezt az oldalt, mert tetszik neki a basszus furulya, én meg úgy gondoltam, hogy ha majd ezen a vonalon akar elindulni, szerzek neki egy okarinát, hogy fenntartsam az érdeklődését, mire a zeneiskolában a hangszerválasztásra kerül a sor.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük