10 hasznos tipp okarína gyakorláshoz

Mint minden hangszer, az okarína is rengeteg türelmet, kitartást és főleg gyakorlást igényel! Bár a tehetség nagy előny, mégis a rendszeres gyakorlás a kulcs a képzett zenésszé váláshoz. Zenei nagyjaink egyike sem úgy született, hogy már minden a kisujjában volt, bizony nap, mint nap komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy képességeiket tovább csiszolják. Nagyon fontos, hogy minél többet gyakoroljunk! Lehetőleg minden nap. Mindannyian nagyon elfoglaltak vagyok ebben a mai rohanó világban, de akár csak napi 10 percnyi jól felépített gyakorlás is jobb a semminél. És a gyakorlás lehetőleg ne céltalanul történjen!
Íme 10 tipp arról, hogyan érdemes gyakorolni az okarínát:
  1. Állíts fel hosszú távú célokat! Motiváld magad azzal, hogy célt tűzöl ki magad elé azzal kapcsolatban, hogy mégis mit is akarsz elérni az okarína gyakorlással! Meg akarod tanulni eljátszani az egyik kedvenc dalodat? Netán barátaiddal szeretnél együtt zenélni? Ha tisztázod magadban, hogy mit akarsz elérni és mikor, az egy jó irányt ad a gyakorlásnak.
  2. Tűzz ki rövid távú célokat! Minden egyes gyakorlásnak külön-külön is adj értelmet, legyen az akár egy konkrét dalrészlet tökéletessé kidolgozása, vagy akár a hangok minél profibb felismerése hallás után. Legyen ez bármi, az, hogy ezt megfogalmazod magadnak, egyfajta fókuszt ad a gyakorlásnak, a belevitt energia nem folyik szét.
  3. Először mindig melegíts be! A testmozgást épeszű ember nem kezdi bemelegítés, nyújtás nélkül. Ugyanígy van ez a zenével is. Neked is és az okarínádnak is be kell melegednie, mielőtt jobban belemélyednél a gyakorlásba. Az okarínák érzékenyek a hőmérsékletre, és mikor azok még hidegek, sokkal nehezebb a hangjukat kontrollálni. A gyakorlás előtti bemelegítés (pl. fel-le szaladgálás a skálán, vagy egy kis improvizálgatás) nem csak a hangszert melegíti be, de az ujjainkat, a szánkat, a fülünket és az agyunkat is ráhangolja a gyakorlásra.
  4. Bizonyosodj meg róla, hogy a megfelelő hangokat gyakorlod! Nem sok értelme van a gyakorlásnak, ha rossz hangokat gyakorlunk… Szánjuk rá az időt és türelmet, hogy egy dal minden részletét megfelelően sajátítsunk el, úgy, ahogyan az meg lett írva! Egy dal megtanulása főleg izom-memória. (A száj, az ujjak, rekeszizom, stb.) Ha rosszul rögzülnek a hangok bennünk, később sokkal nehezebb lesz már ezt javítani. Emlékezzünk: ha valamit megérni csinálni, akkor azt megéri jól csinálni!
  5. Sorokat, részleteket gyakorolj, ne egyből teljes dalokat! Ne gyakorold a dalokat mindig csak az elejétől a végéig! Szedd darabokra, tedd félre a könnyű részeket, és ess neki a nehezeknek! Lassítsd le ezeket a részeket ha szükséges, és próbálj meg így koncentrálni a hangsorra. Mikor már minden darabja remekül megy, akkor rakd össze őket. Nem túl szerencsés egy dal egyik részeit gyönyörűen játszani, míg más részeit viszont bénácskán…
  6. Ne gyakorold napról napra mindig ugyanazt, ugyanúgy! Hasznos variálni a gyakorolni valókat, vagy akár csak a sorrendjüket. Ha folyton ugyanazt, ugyanolyan sorrendben gyakoroljuk, az izom-memóriánk rááll egy mintára, amit utána nehéz lehet megtörni. Ha variáljuk a gyakorlás menetét, az segít a „földön tartani” minket, a tanult sorok mélyebben rögzülnek, nem csak mint egy mankó, vagy egy berögzült gépies reflex. A sorrendek variálása fejleszti az előadásmódunkat és az improvizációs készségünket is!
  7. Ha van valami, ami nagyon nem megy, találj rá egy jó gyakorlatot, és írd fel a bemelegítő gyakorlataid listájára! Nem jön ki rendesen az egyik magas hang? Nézz utána az interneten, hogyan kellene, mivel lehet ezt gyakorolni, és gyakorold bemelegítéskor, így minden nap foglalkozol vele.
  8. Higgadj le! A test bemelegítése mellett szükséges, hogy a tudatunkat is lenyugtassuk. Ne csapjunk bele a gyakorlásba pl. egyből, ha valami stresszes dologgal foglalkoztunk előtte. Egyrészt az izmoknak is el kell lazulniuk, másrészt az elmének is le kell csillapodnia, mert ha a napi nyűgökön pörög az agyunk, úgy nem tudunk igazán a zenélésre figyelni. Gyakorlás közben is előfordulhat, hogy felhúzod magad, mert mondjuk egy dal részletet sokadszorra sem tudsz szépen eljátszani. Ilyenkor tedd azt félre (úgyis egyre rosszabb lesz már csak a görcs miatt), s picit gyakorolj valami olyat, amit már nagyon tudsz, ami sikerélményt ad. Majd később visszatérhetsz a mumus részhez.
  9. Értékeld magad! Próbáld mindig értékelni a gyakorlásaid mennyire voltak eredményesek! (Lehetőleg próbálj objektíven tekinteni magadra!) Ilyesmi kérdéseket tehetsz fel magadnak:
    – Elérted a gyakorláshoz kitűzött célt?
    – A gyakorlásod közelebb vitt a hosszú távú céljaidhoz?
    – Mikkel vannak még mindig problémáid?
    – Mi az, amit már mesteri szintre fejlesztettél?
    Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet a következő gyakorlás témáinak, céljainak felállításában is. Ha van egy dal, ami már perfektül megy, azt írd fel a „Nyugtató” listára. Ha nehezen ítéled meg a munkádat gyakorlás közben, fel is veheted és visszahallgathatod. Meglepő dolgokat hallhatsz! :)
  10. Mindig tedd a hangszered jól látható helyre! Legyen az okarínád mindig szem előtt! „Ami látókörön kívül esik, azzal nem foglalkozunk.” – Na ez veled nem fordulhat elő, mert olyan helyen fogod tartani az okarínád, ahol minden nap, mindig szem előtt lesz, hogy emlékeztessen: GYAKOROLJ!
Még egy dolog: Mindig legyen egy pozitív hozzáállásod! Ne feledd, egyszer mindenkinek végig kellett menni ezen az úton. Hidd el, a kitartó gyakorlás meghozza az eredményt. Csak légy türelmes magaddal!

Ha tetszenek a tippek, javaslom nyomtasd ki magadnak, és tűzd ki a falra, vagy valahová, hogy ne felejtsd el őket! (Nekem is kinn van.) Letöltheted, vagy egyből kinyomtathatod innen: http://bit.ly/10-okitipp (csak a 10 pont cím mondatai)

A bejegyzés forrása: 10 Tips For Structured Ocarina Practice – Songbirdocarina.com (Néhol kicsit hozzáírtam, néhol elvettem, ahol nem tudtam jól lefordítani, hogy azért magyaros legyen.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük