Itt a jövő – avagy világító okarínák nyomában

Újabban két világító okarína dizájn is született, az egyik az STL Ocarina fejlesztése, a másik a Songbird-é. Nézzük először az STL Glow in the Dark okarínát:

STL Glow in the Dark okarína

Kétféle színben kapható: szürke alapon kék világító mintával és fehér alapon narancssárga világító mintával. Alto C hangolás. Maga az okarína elég érdekes, mert kicsit befejezetlennek tűnik, olyan girbe-gurba az alakja, mintha egy ovis rajzolta volna, de éppen ezért (is) különleges, plusz a kék még tetszik is valamiért. A világítás része a dolognak ugye úgy működik, hogy foszforeszkáló festékkel van festve a minta, ami UV fény hatására feltöltődik, majd típustól függően különböző időtartamon keresztül és különböző erősséggel fényt bocsájt ki magából. (Én egyébként valamiért nagyon rá vagyok kattanva a foszforeszkáló cuccokra,  itthon éjszaka mindenféle sejtelmes dolgok világítanak a sötétben :D)

Hogy hogyan szól, az ugye kérdéses, mert az alsó árkategóriában vannak (54 USD), de persze attól meg lehet véletlenül jó is :) Egyszer majd talán veszek egyet.

No de nézzük a másikat, ez sokkal érdekesebb. A Songbird Ocarina SoL okarínája igen varázslatosan néz kis, mint valami idegen űrhajó. Tenor G hangolású, és az alapkoncepciója a hangszernek az volt, hogy szinesztetikus élményt nyújtó okarínát szerettek volna kreálni. A szinesztézia ugye röviden egy olyan mentális jelenség, minek következtében, valamely érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, tehát például a betűkhöz vagy számokhoz az ember akaratlanul is színeket társít. Vagy ugyanígy hangokhoz. A SoL okarína más-más színekkel világít a játszott hangtól függően (itt a fénykibocsájtás elektromosan van megoldva, tölthető akksival), és egy adott hangnál is a befúvás erősségétől függően árnyalódik is a szín. Érdekes lehet, ezt például szívesebben kipróbálnám.

Songbird SoL okarína

Egyelőre előrendelni lehet, 40 USD foglalóval, majd mikor postázásra kész, további 160 USD-t kell perkálni. Nem olcsó, ennyiért profi többkamrás okit lehet venni, de tény, hogy ez nagyon egyedi élményt nyújthat.

Egyébként nemsokára töltök fel új eladó okarínákat. Csak mondom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük