Vásárlás külföldről, VÁM, ÁFA, miegymás…

Nemrégiben közleményt adott ki egyik kedvenc hivatalunk – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) -, miszerint „az utóbbi időben rendkívüli mértékben megnövekedett az országba postai úton beérkezett áruk mennyisége„. Ennek örömére elkezdtek nagy erővel ráfeküdni a külföldről beérkező postai csomagok ellenőrzésére és VÁMolására, adóztatására.

Ez nekünk ugye nem éppen jó hír, mivel itthon tisztességes okarínát vásárolni kb. nem lehet, külföldről pedig eddig is elég drága volt a szállítási költség miatt, plusz ugye nagy szállítási idő, stb. Kényelmes nem volt, de lehetett vásárolni, aki akart. Na most kedves kormányunknak hála még nagyobb szívás az egész külföldről rendelés, átfutási idő és macera tekintetében is, és hát plusz költség tekintetében úgy szintén.

Az örömöt tovább fokozza, hogy ugye az esetlegesen fizetendő ÁFA (és esetleg VÁM) alapjául a vásárolt termék plusz a szállítási költség összértéke szolgál. EU-n belülről vásárolva VÁM nincs, csak az ÁFÁt kell megfizetni, de azt is csak bizonyos összeghatár felett. Akkor is, ha az ajándékként van postázva, és nem kereskedelmi áruként!

Hogy pontosan milyen esetben, mit és mennyit kell fizetni, azt szépen összeszedte nekünk a Kocka Blog, itt elolvashatjátok. (A bejegyzés alján lévő hozzászólásokat is érdemes, vannak tanulságos esetek.)

Ezzel persze nem elriasztani szeretnék senkit a külföldi vásárlástól, csak aki esetleg nem hallott eddig erről, az jó, ha nem akkor hall róla először, mikor jön a NAV-tól a levél, hogy vámeljárás alá vonták a csomagját, és küldjön nekik ilyen, meg olyan igazolást arról, hogy az áruért mennyit fizetett, stb.

Én most egyelőre egyébként nem nagyon rendelek (csak érzéssel ;)) ettől függetlenül sem, mert egy triplára gyűjtök, ami elég húzós a plusz terhek nélkül is. Úgyhogy inkább megvárom a tavaszi Budrioi Okarína Fesztivált, és ha minden jól megy, majd ott vásárolok – és akkor legalább EU-n belülről szerzem be :)

Egyébként aki szeretne vásárolni, nekem még van pár eladóm, keressetek bátran!

7 thoughts on “Vásárlás külföldről, VÁM, ÁFA, miegymás…

 1. paltamas

  Kösz az összeírást. Én eddig könyvekben és elektronikában utaztam, de értelemszerűen könyvből is többet össze kellett várni, hogy megérje a szállítás.
  Na, tessék: hajrá rukkola ;]

  Válasz
  1. Agócs Szerző

   Az a baj a Rukkolával, hogy a jó könyvek hiánycikkek, mert pikk-pakk elhappolják. Naggyon gyorsnak kell lenni ott :) (Persze azért jó, szereztem már jó cuccokat ott!)

   Válasz
 2. paltamas

  …és akinek van USA-barátja.
  persze nekem is van, ha belegondolok.

  de azért ez picit olyan, mint a vasfüggöny előtt.
  újra bizniszlehetőség lesz külföldre utazni, és vámkerülni és és és. :)

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük