Na… most akkor mit is akarsz nekem eladni??

Naponta kapok az Ebayről frissen feltöltött eladó okarínákról listát. A maiban találtam egy szép pendant-ot, jónak tűnő árral, de mikor elkezdtem elolvasni a leírást, először erős fejvakargatásba kezdtem, majd végül már két kézzel fogtam a fejem és a sírás/röhögés kerülgetett. Lássuk mit találtam, beszúrom az érdekes részt:

Termék megnevezés:

6 Hole Ocarina Wine Bottle Style Crack China White – Alto C – Free shipping

Termék leírás:

The 12 hole Sweet Potato Ocarina, key of D5-B7, is tuned in the key of F and can go below F down to the D. This ocarina has exquisite breath response and crystal clear tone.

Termék fotó:

No nézzük miről is beszélünk!

A termék megnevezés alapján ez egy 6 lyukú Alto C okarína, ami a kép alapján stimmel is (2 lyuk van a másik felén is). A leírásban viszont már köd van. Többszörösen is. Egyrészt itt már 12 lyukú sweet potato-ról beszél a 6 lyukú pendant helyett. Nem baj, eltévesztette, megesik. Nade D5-B7 hangtartomány? Alto C okarína sehogy sem kezdődhet D hanggal. Ha 6 lyukú, akkor C-ről indul (ezért Alto C), ha 12 lyukú, akkor meg A-ról (mivel a két segédlyukkal 2 hanggal a C alá tudunk menni a skálán). Akkor most mi van? Tovább olvasva kiderül, hogy ez bizony egy F!? hangolású okarína (eddig tehát volt már C, a cím szerint, D a leírás szerint, most pedig F). Érdekes. Aztán azt írja, le tudsz menni a skálán az F alá egészen D-ig. Itt már röhögtem. Totális képzavar… Most akkor mit is akarsz eladni nekem, barátom?? :)

(Miután magamhoz tértem a hüledezésből végülis rájöttem, hogy szinte biztos, hogy véletlenül egy 12 lyukú Soprano F-nek a leírását tette be a 6 lyukú Alto C alá. A 12 lyukú SF ugyanis valóban F hangolású, le lehet menni D-ig az alaphang alá, és a hangterjedelme pontosan D5-B7.)

Mindenesetre a fenti eset nagyon jól példázza azt, hogy internetes vásárlásnál (főleg Ebay-en, Vaterán, vagy nagy kínai webshopokon, mint dealextreme.com, madeinchina.com) mindig nagyon oda kell figyelni, hogy a termék neve, leírása, és fotója pariban legyenek egymással, mert könnyen meglepetés érhet bennünket. (Mint engem a múltkor, mikor 2 kínai AC rendelése után 4 héttel kézhez kaptam 2 SC okarínát. Köszi…:D) Sokszor az eladónak lövése sincs miket árul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük