Ártalmas baktériumok melegágya a tisztítatlan fúvós hangszer

Nemrég olvastam egy cikket a fenti címmel. Idézet a cikkből:

Az amerikai Tufts Egyetem kutatói arra jutottak: akik fúvós hangszereken játszanak, a jelek szerint nagyobb eséllyel kapnak krónikus torokgyulladást és egyéb légúti fertőzéseket, mint azok, akik nem zenélnek hasonló szerszámokon. Ennek elsődleges okát a szájüregben felgyülemlő nyál és a benne tanyázó különböző mikroorganizmusok jelentik, amelyek aztán a hangszerekbe is bejutnak. Mindez nem feltétlenül újdonság, azt azonban eddig nem tudták biztosan a tudósok, hogy a baktériumok ezt követően egész sokáig képesek életben maradni, sőt, szaporodni is az új környezetükben. Éppen ezért ha valaki néhány nappal később ugyanazon a hangszeren játszik, könnyen megbetegedhet.

A kutatók húsz hangszert vizsgáltak meg alaposan ebből a szempontból: fuvolákat, klarinétokat, trombitákat és szaxofonokat. Mindegyikről bebizonyosodott, hogy valóságos kánaánt jelentettek a különböző baktériumok és gombák számára, amelyek közül több is meglepően túlélőképesnek bizonyult, miután klinikai körülmények között is kitenyésztették őket. Némelyik kórokozó napokig is képes volt életben maradni az új közegben. A legtöbb organizmus a fafúvósokon leledzett, és természetesen az egyes hangszerek közvetlenül a szájjal érintkező felületei bizonyultak a legfertőzöttebb részeknek.

forrás: http://www.betegvagyok.hu/cikkek/artalmas-bakteriumok-melegagya-a-tisztitatlan-fuvos-hangszer

bacteria

Pfuuu, mennyi baci!!! /o\

Igazából nem rajongok az ilyen „brit tudósok szerint” típusú cikkekért, még akkor sem, ha nem britek. Főleg, ha a cikk végére érve az emberben kialakul egy újabb, n+1. félelem is, amitől szoronghat. Azt nem vitatom, hogy a szánkból rengeteg baktérium kerülhet a hangszerbe. Viszont én azt a kérdést, hogy vajon ettől aztán, ha azok elszaporodnak benne, megbetegszünk-e, én úgy látom, hogy ez csakis az egyéntől függ, leginkább az ő immunrendszerétől. Aki kihipózott burokban nőtt fel, az talán jobban teszi, ha gyakrabban fertőtleníti az okarínáját. Vagy aki rengeteg szemét élelmiszert eszik és a bélflórája romokban, szintén. Egyébként szerintem elég alkalmanként.

Amire inkább figyeljünk, hogy evés közben, vagy akár közvetlenül utána sem, ne okarínázzunk, mert tele megy apró ételmaradékkal. Vagy az én javaslatom: Egy jó minőségű, finom házi pálinkát elszopogathatunk gyakorlás előtt – az segíti az ellazulást, ráhangolódást ;) Meg egyet gyakorlás után is – fertőtlenítés gyanánt, és mert megérdemeljük :D

(Oké, aki a modern fertőtlenítés híve, az vehet pl. egy „Sterisol” vagy egy „AWM” fúvóka fertőtlenítőt erre a célra. Viszek egyet az augusztus 10-i Okarína Találkozóra én is. Ugye te is ott leszel?)

Ha tetszett a bejegyzés, nyugodtan oszd meg/lájkold/twitteld/stb! :)

2 thoughts on “Ártalmas baktériumok melegágya a tisztítatlan fúvós hangszer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük