Ismertető: Pysanochka, különlegesség a Kárpátaljáról

Pysanochka

A legújabb szerzeményeim egyike gyönyörű kézimunka, egyenesen Ukrajnából,  Kárpátaljáról. A Pysanocka nevű eladó nemrég jelent meg az Ebayen, gyönyörű, egyedi formájú pendant okarínákat (is) árulnak, 100%-ig kézzel készített, szép mintákkal. Ahogyan a termékleírásukban írják: „Okarínáink díszítései a kárpát-ukrán festészet modern interpretációi.” A hangolása bár nem tökéletes, mégis, ellentétben a magyar vásárfia körtemuzsikákkal, legalább felismerhető a Dúr skálára való törekvés.

A fogástechnikája némileg eltér a standard English pendantétól, viszont ennek megfelelő fogástáblát mellékelnek hozzá. (Igaz, nem a csomagban jött, hanem az Ebayre tették fel, ahonnan nem olyan könnyű leszedni képeket, szóval ez egy plusz pont, de egy mínusz is egyben…) Na, akkor nézzük a részleteket:

Anyaga: égetett agyag

Lyukak száma: 5 (4 felül, 1 alul)

Hangzás: tiszta, nem levegős hangok, bár a hangolás nem 100%-os, viszont a skála egészen különleges hangzásvilágú.

Skála: G, A#, C, C#, E, F#, G#, A

Pysanochka fogástábla

Kinézet: szép, festett kézimunka.

Kényelem: kényelmes, könnyű darab.

Levegő igény: gyenge befúvást igényel.

Mérete: 8 cm hosszú.

Súly: 44 g

Tartozék: csak egy nyakba akasztó.

Ár/Beszerzés: 18$-ért ütöttem le aukción az Ebayen, + 8$ volt a szállítás.

Összegzés: 8/10 – Ha tökéletesebb lenne a hangolás, akár 10/10-et is adnék neki.

És akkor egy demó vele a végére:

2 thoughts on “Ismertető: Pysanochka, különlegesség a Kárpátaljáról

  1. Szilvi

    érdekes kérdés, hogy kinek jó ez az oki. Hiszen a hangolás miatt például a magamfajta vizuális okarínások kezébe csak fokozott óvatossággal ajánlanám, hiszen egyetlen kedvenc dallamot sem lehet rajta eljátszani. Aki viszont tudja/érzi a zenét, annak improvizálni mindenképpen jó játék. Ugyanakkor nyilvánvalóan számukra sem a minden alkalommal elővett hangszerek közé fog tartozni, részben terjedelme, részben hangolása miatt. De a külcsín mindenesetre hozza a pontokat, és elvitathatatlanul kellemes hangja van, ami összességében bizonyosan szerethetővé teszi. De azért marad személyes kedvencem a készletedből a találkozón kipróbált kis törtfehér pendant okarína.

    Válasz
    1. Agócs Szerző

      Hát igen, a videómon egyik feliratkozóm írta, hogy ő is vett nemrég egy pont ugyanilyet, de elkeseredett, mikor szembesült a hangolás pontatlanságával. Írtam neki, hogy az enyém is ugyanilyen, de ennek ellenére én bírom, mert egyedi a hangszíne, meg a hangkészlete, és bár kottából sosem fogok ezen dalt játszani – attól még egyedi, szép darab. Improvizálgatásra való inkább, ahogy írod is.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük