2011. május hónap bejegyzései

Kép: Billy Alexander

Hiába, gyakorlat teszi a mestert…

Kép: Billy AlexanderMegvolt hát a koncert, amin bizony meglehetősen ideges voltam, hibát halmoztam hibára, de nem baj, ezek kellenek, ha az ember nem gyakorol, nem fejlődik! :) Legyen szó akár zenélésről, akár nyilvános szereplésről, akár másról.

A dalt, amit próbáltam előadni, az egyik kedvenc okarína művészem, Sojiro (www.sojiro.net) írta. Először Young előadásában hallottam, hallgassátok meg az ő verzióját is, az övé sokkal jobb, nincs tele hibákkal :) (Bár jelen előadásomnál eddig én is csak jobban játszottam mindig :D)
Külön köszönet „A zene mindenkié” tanfolyam szervezőinek, akiknek köszönhetően újra kipróbálhattam magam emberek előtt ezen az estén. Ha érdekel a zene, vagy gondolkodsz rajta, hogy szívesen tanulnál, de nem akarsz különórákra járni, suliba járni, ismét csak ajánlani tudom a tanfolyamukat. Nekem sokat adott, és remek társaságba csöppentem általa!

Kis gyakorlás több kicsi, és egy jó nagy bakival a végére :)

Pénteken ha minden igaz, ismét emberek előtt kell játszanom egy-két dalt, lesz, amit egyedül, úgyhogy hétvégén első körben szűk körben próbáltam ki megint, milyen is mások elé kiállni és zenélni. Nos, több-kevesebb sikerrel zárult a próba :)

Nagyon remélem, hogy pénteken jobban fog menni, bár még nem látom át, hogy miért lennék kevésbé ideges 10x ennyi ember előtt o.O Lehet majd szurkolni! ;)

A hangok hatása az emberre

Nemrég belefutottam 2 rövid (5 és 7 percesek), ám annál érdekesebb TED-es előadásba Julian Treasure-től arról, hogyan is hatnak a hangok ránk, emberekre. Szerintem érdemes rájuk szánni az időt, úgyhogy úgy döntöttem Veletek is megosztom őket (elvileg egyből magyar felirattal fog indulni a videó, ha netán mégsem, akkor a legördülő menüből ki lehet választani a videó elindítása után):

Julian Treasure: 4 mód, ahogyan a hang hat ránk

Julian Treasure: Psszt! 8 lépés az egészséges hangokért

„Guitar Hero” után „Ocarina Hero”??

Az alábbi projektet elnézve simán! :) (A projektről technikai infók a videó „Leírás” részében a Youtube-on, ha valakit érdekel.)

Íme az elektronikus okarína prototípusa:

Persze az iPhone okarína is egy lehetséges alapja lehetne egy ilyen projektnek, viszont ez egy „home project”, az meg… hát, más kategória :)

Ahogyan Kodály látta (videó)

Először egy rövid videó kommentár nélkül (a videóért köszönet Kapiller Zsófinak!):

…majd azért kerestem még nektek néhány gondolatot Kodálytól, hogy jobban átérezzétek az ő meglátásait:

Fotó: www.szoborlap.hu / TundeK62

„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (…) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

„A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.”

„Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja. A hangszer a kevesek, kiváltságosak dolga. Az emberi hang, a mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis legszebb hangszer lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termő talaja.”

„A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.”

„Zenét elsősorban hallgatni kell és nem magyarázni”

„Legyen a zene mindenkié!”

További magvas, és ma is nagyon aktuális (ha nem aktuálisabb, mint a maga idejében..) idézetek Kodálytól: link

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot, vagy oszd meg bátran másokkal is!