2011. március hónap bejegyzései

MeetOFF

Nem, ez még nem a mi „Meetoff”-unkról szól, ellenben mint említettem, tartottam egy rövidke előadást a Youtube-ról a márciusi Budapest MeetOFF-on. Utolsó előtti előadóként eléggé le voltam már fáradva, de azért sikerült nagyjából elmondanom, amit szerettem volna :) Sajnos a rendelkezésre álló idő szűke miatt nem sikerült túl érdekessé tenni, pedig a téma jó, csak órákat lehetne róla beszélni, viszont nekem csak 10 percem volt :) Akit érdekel itt megtekintheti – sajnos kagylózni kell rendesen a hangminőség miatt, de azért többnyire kivehető miről beszélek:

Ezúton szeretném egyúttal még egyszer megköszönni a meghívást, örülök, hogy ott lehettem, szerencsére az enyémen kívül voltak érdekes előadások is :D Úgyhogy abszolút jól éreztem magam, csupa jófej emberek, szerintem fogok még menni – már mint hallgató – az tuti! Nektek is csak ajánlani tudom, havonta egyszer van, mindig más-más érdekes témában, több kicsi (10 perces) előadással. Max 100 fő, családias hangulat, menj el egyszer! :)

Bővebb infó itt: meetoff.eu és itt: meetup.com/meetoff

Mondanék pár szót a Youtube-ról…

A márciusi Meetoff-on tartok egy rövidke előadást a Youtube-ról, mint közösségi oldalról. Ha érdekel mire használható még a Youtube zenehallgatáson, meg vicces kandi kamera videók nézegetésén túl, akkor gyere el! (Egyébként más érdekes előadók is lesznek, szóval szerintem érdemes!)

Részletek a képre kattintva:

Egyébként az okarína találkozónk nevéről szavaztál már?

Egy régi szerelem újraéledése

Mindig örömmel tölt el egy-egy olvasó pozitív visszajelzése a ténykedésemmel kapcsolatban. Ők azok az emberek, akik miatt a blog még mindig rendíthetetlenül működik. Köszönöm nekik ezt ezúton is. Egy ilyen kedves olvasónk sikerélményét osztanám meg most veletek, melyet a napokban kaptam – hátha inspirál másokat is, hogy merjenek szerelembe esni :)

Kb. 1988-ban láttam egy Delta műsort (Kudlik Júlia-féle). Ott volt egy utolsó riport, mintegy lazításképpen. Ez egy japán okarínakészítő és előadóművészt mutatott be dokumentumfilmként. Ez a rövidfilm mintegy villámcsapásként ért engem, szinte azonnal megpróbáltam okarínát készíteni. De semmit nem tudtam róla, csak az alakját láttam. Akkoriban került a kezembe egy füzet, ami az agyagozással foglalkozott. Ebben leírták az agyagsíp készítésének technikáját (hengeres és lapos bottal szúrás, stb). Így aztán hályogkovács módjára kezdtem az okarínához. Olyan is lett az eredmény, mert az okarína olyan hangot adott, mint a kiszúrt bicikligumi. Azért kiégettem és éveken át őriztem. Aztán vagy 22 évig semmi… Pontosabban azért faragtam, (talán ez az igazi hobbim), illetve néhány agyagsíp kiállta a minőség-ellenőrzést.

Az áttörés  2011. januárjában jött, mikor véletlenül megtaláltam Erős Ádám blogbejegyzését. Mintha a régi szerelem lobbant volna fel újra… Azóta csinálom az okarínákat, ha kell, ha nem… Most éppen 9 van, de ez túl sok. Csak néhánynak van igazán jó hangja, és ezért lenne jó megtanulni a hangolást is. Tunerem (hangoló – a szerk.) persze nincsen. Nem tudom még, hogy hova akarok eljutni. Mindenképpen szeretnék egy saját készítésű okarínát, ami legalább 12 hangot tud. A tripla okarínával is ezért kísérleteztem, olyan volt ez, mintha valaki csak nagy nehezen tudná a János-hegyet megmászni, ezért legközelebb a Mount Everestre gyúrna…

De hát ki tudja, mit hoz a jövő? A feleségem mindenesetre elnézi az új bolondériámat… Gondolja: „Amúgy ártalmatlan a fickó…”

 

Dr. Bús János, háziorvos, Kesztölc

Képet is kaptam, voila:

További hasonló sikereket kívánnék akkor a régi-új hobbidhoz János, és köszönjük, hogy megosztottad velünk az eddigieket! :)

Bökj egyet! Mi legyen a neve az első találkozónknak?

Elkezdtem már fejben szervezni az első magyar okarína találkozót. Akarom mondani workshop-ot. Vagy meetup-ot? Na már itt elakadtam. Hogy mi is legyen a neve, az első – de remélhetőleg hagyományteremtő – összeröffenésnek. Olyan nevet kellene választani, ami egy olyan eseményt jelöl, melyen tapasztalatcsere, információ csere, ismerkedés, jó hangulat, hangszer bemutató, kipróbálási lehetőség, stb. témák lesznek.

Te milyen nevet adnál, szavazz kérlek!

 

Te milyen nevet adnál az első okarína talákozónak?

  • Okarína találkozó (46%, 18 Votes)
  • Okarína LIVE! (23%, 9 Votes)
  • Okarína workshop (18%, 7 Votes)
  • Egyéb, hozzászólásban írom le (8%, 3 Votes)
  • Okarína meetup (5%, 2 Votes)

Total Voters: 39

Betöltés ... Betöltés ...

 

A koreai Maparam lehúzta a rolót :(

Egy ideje figyelgetem a koreai Maparam oldalát, ugyanis szerettem volna venni egy 12 lyukú AC-t tőlük, de mostanában nem láttam a weblapján, csak a fából készülteket. (Woodsound) Kezdtem furcsállni már a dolgot, így kicsit utánaolvasgattam, hogy mi lehet velük, és sajnos kiderült, hogy a Maparamnak vége. A hírek szerint 2010 augusztusában financiális problémákra hivatkozva Minsoo Kim leállította az üzletet. Sokak által kedvelt okarínákat készített. Magas minőségű, és bár olcsónak nem mondható, de még épp megfizethető. A hírek szerint Mr. Kim nem volt képes megélni ebből az üzletből, így bezárt a bazár :(

Tripla Maparam

Mivel nem lesz túl könnyű beszerezni Maparamokat innentől, ez természetesen azt is jelenti, hogy az eleve nem túl olcsó okarínáknak elkezd még jobban felfelé kúszni az áruk. Nekem szerencsére van egy dupla alto-m, ám eszemben sincs megválni tőle. Annak tudatában pedig, hogy nem tudok helyette majd másikat venni, főleg. Azt hiszem sosem fogom elfelejteni, mikor előre kifizettem a ~70e Ft-ot kártyával a dupla AC-ért, és közel egy hónapot vártam rá, míg megérkezett. Rendesen be voltam parázva, hogy megjön-e valaha, de megjött :) Azóta is az egyik kedvencem, gyűjteményem féltve őrzött darabja.

Ebből is az látszik, hogy bár nálunk egyáltalán nincs okarína dömping, ezzel szemben Ázsiában már ezen a piacon is egyre hígul a felhozatal, egyre több az olcsóbb – és persze gyengébb minőségű okarína :( Ami nem tesz jót a magasabb minőség képviselőinek. Sajnos ez is az a fajta tevékenység, úgy vélem, amit megélhetésszerűen nem lehet végezni, mert egy tökéletes hangszer elkészítése rengeteg időt, türelmet, figyelmet és más energiákat igényel. Amit nem könnyű pénzben megfizetni. Onnantól fogva, hogy túl sokat kell készíteni, vagy a minőséget adjuk alább, vagy az árral megyünk feljebb. Akárhogy is: mindkettő öli az üzletet. Persze itt is lehet valamilyen szinten „tömeggyártani” – de az olyan is.

Az olyan okarína, melyben nincs benne készítője szíve – annak hangja mások szívét is nehezebben tölti meg.