2010. szeptember hónap bejegyzései

Az első (félig) saját készítésű okarinám – imádom! :)

Néhány hónapja írtam egy Charlie Hind fa okarina építőkészletéről, amiből rendeltem is akkor magamnak kettőt próbaképp. Az egyiket megtartottam magamnak, a másikat megvették tőlem, szerencsére jó kezekbe került :)  Már-már meg is feledkeztem a sajátomról, aztán pár napja eszembe jutott és elővettem, hogy akkor most nekiugrom és összerakom.

Ami kellett még hozzá, az pillanatragasztó, el is mentem venni. Ám első este így is feléig jutottam csak az összerakásnak, mert kiderült, hogy kellene hozzá lakk is, hogy az illesztéseket rendesen lezárja – a pillanatragasztó erre nem tökéletesen alkalmas, és fontos, hogy légmentesen zárt legyen a doboz, a legjobb hangzás érdekében. Így, mivel nem szerettem volna egy több literes kiszerelést vásárolni feleslegesen, másnap elmentem egy hobbi boltba és vettem egy 25 ml-es acryl lakkot. Ez volt a legkisebb kiszerelés, de ennek se használtam el a tizedét sem. Fatertól szereztem nagyon finom dörzspapírt, hogy a külső éleket picit lekerekítsem. Majd ezután kívül is lekentem két réteg lakkal, mert a legfelső hang nem jött ki tisztán. Ez szerencsére meg is oldotta a problémát. Az összerakásról készített videó ajánlja, hogy a befúvónyílást olívaolajjal finoman kenjük meg, hogy a befújt párától kíméljük a fát, már csak ez van hátra. És hogy hogy szól élőben?

Új videóm: Raglan Road – egy ifjú párnak ajánlva

Friss házasok

Nemrég egy kedves ismerősöm (kollégám) esküvőjén voltam, és bár az esküvőig nem sikerült megfelelő dalt találnom, amit alkalomhoz illőnek éreztem volna – Mendelssohn Wedding March-a meg ugye elég snassz már -, múlt hétvégén végül felvettem egy dalt, amit aztán pont megfelelőnek véltem. Ez a dal a Raglan Road, egy jól ismert, szerintem nagyon szép ír dal, ami Patrick Kavanagh szerelmes verséből készült. Bár ők DVD-n, és kicsit más kompozícióban kapták meg, azért Nektek is megmutatom, hátha valaki kedvet kap megtanulni a dalt. Könnyű, de annál szebb dallam. A vers pedig:

On Raglan Road

On Raglan Road on an autumn day I met her first and knew
That her dark hair would weave a snare that I might one day rue;
I saw the danger, yet I walked along the enchanted way,
And I said, let grief be a fallen leaf at the dawning of the day.

On Grafton Street in November we tripped lightly along the ledge
Of the deep ravine where can be seen the worth of passion’s pledge,
The Queen of Hearts still making tarts and I not making hay –
O I loved too much and by such and such is happiness thrown away.

I gave her gifts of the mind I gave her the secret sign that’s known
To the artists who have known the true gods of sound and stone
And word and tint. I did not stint for I gave her poems to say.
With her own name there and her own dark hair like clouds over fields of May

On a quiet street where old ghosts meet I see her walking now
Away from me so hurriedly my reason must allow
That I had wooed not as I should a creature made of clay –
When the angel woos the clay he’d lose his wings at the dawn of day.

Patrick Kavanagh

Remélem az ifjú pár sokáig megmarad egymásnak boldogságban :)

2 új szerzeményem – Kirgiz chopo choor és egy teki

Kirgiz chopo choor

Nemrég vásároltam a Vaterán 2 okarinát. Zeneileg kevéssé használhatóak, az egyik igazából abszolút nem, inkább csak a dísz kategóriába sorolnám, a másik az tulajdonképpen még jó is lehetne, de mégsem igazán az. :) Utóbbi azért néhány szót mindenképp megérdemel, mert érdekes darab, az tény. No akkor nézzük!

A fenti képen látható kirgiz okarina 7 lyukkal rendelkezik, és egész kellemes hangja lenne, a probléma csak az vele, hogy első ránézés ellenére ez valójában egy ráfúvós okarina, tehát hangzásra a kínai Xun-re hasonlít, igaz kialakítottak rajta egy kis befúvó nyílást, ami helyetted irányítja a befúlyt levegőt úgy, hogy az pont a tényleges nyílás felett menjen el. Becsapós :) (A ráfúvásos okarina ugye olyan, mint mikor a sörösüveget fújjuk, huhogó hangja van. Ám ennek a kialakítása megspórolja nekünk azt, hogy a megfelelő dőlésszöget ki kelljen tapasztalnunk ahhoz, hogy az megszólaljon.)

Ennek tudatában már nem szól olyan borzasztóan, hisz az ilyen típusú okarináknak egészen más hangja van, mint a „normál” befúvó- és hangnyílással rendelkezőknek – mint amilyennel a furulya is rendelkezik például. Ám még így is sajnos túl levegős a hangja, az oktáv felső részéhez ráadásul már igen komoly erővel kell fújni, hogy egyátalán szóljon.

Teknős

A problémát tovább tetézi az, hogy a lyukak elhelyezkedése teljesen groteszk, mind a felső haté, mind a hetediké, ami alul van. Borzasztó kényelmetlen lefogni, totál kitekeredett ujjakkal kell tartani. Nincs hozzá lefogási tábla sem sajnos. Egyébként nekem van már egy kirgiz okarinám, ami egészen más, mint ez, az használhatóbb zenére, bár pl. lefogási táblát ahhoz sem kaptam anno. Úgy látszik ez arrafelé nem divat :) (A másik kirgiz okarinámról szóló bejegyzésben egyébként van egy videó, amiben ennek az új kirgizemnek a volt tulajdonosa játszik rajta még :))

Ennyi tehát, de mindezek ellenére jó vételnek tartom, kuriózumként fog virítani a polcon :)

Szeretnél egy okarina.info-s bögrét? Na akkor figyelj!

Olyan régen játszottunk, hogy muszáj volt megint kitalálnom valamit. Csináltattam magamnak egy bögrét a bloghoz, ami annyira megtetszett mikor elkészült, hogy arra gondoltam, talán másnak is tetszene. Úgyhogy rendeltem is gyorsan még egyet, amit most fel is ajánlok egy új nyereményjáték győztesének.

Te harcba szállnál egy ilyen bögréért? (Az okarina nem képezi a játék részét, csak a bögre :))

Ha részt szeretnél venni a játékban, semmi más dolgod nincs, mint feliratkozni a blogom bejegyzés értesítőjére. Nem fogsz tőlem értékesítési ajánlatokat kapni, hogy vásárolj ezt vagy azt, se más típusú spam-et. Csupán az új blogbejegyzéseimről fogsz mások előtt, elsők közt értesülni. A játék október 2. éjfélig tart. Miért pont addig? Igazából nem tudom, de aznap van a szülinapom, miért ne ajándékozzak kivételesen én a születésnapomon? :)

A játékról hadd szerezzen tudomást minél több ember! Persze minél több ember játszik, annál kisebb az esélye, hogy nyersz. Ez igaz. Viszont ha így nyersz, tiszta lelkiismerettel örülhetsz majd neki. Anélkül, hogy valahányszor kortyolsz valami finomat a bögréből, ott motoszkálna egy hang valahol hátul a fejedben, ami azt suttogná: „Teeee… Csak azért nyerted meg, mert a többieket megfosztottad a játék örömétől…” Ugye neked sincs szükséged még egy plusz teherre a válladon? :)

És most nézzük a gyakorlati kérdést: – Jó, jó, de hol iratkozzak fel?

Infó itt: http://okarina.info/2010/08/31/blog-ertesito-feliratkozol/

A sorsolás október 2 után lesz tehát. Még ha nem is te nyernéd meg a bögrét, mindenképpen gazdagabb leszel érdekes és friss információkkal – mindenről az okarinával kapcsolatban. (Néha egyéb zenei nyalánkságok is befigyelnek azért.. :) Úgyhogy ne habozz! (Azt sem tudod mi az az okarina? Akkor aztán főleg hajrá! )

Tehát a nyeremény adott, a feladat adott, a határidő úgyszintén. Jó játékot!

(Miután beneveztél a játékba, ne felejtsd el itt alul a Megosztás gombot megnyomni! Tudod… Osszd meg és bizakodj! ;)