Archive for szeptember, 2009

Elvitték a Spearhead okarinám

Ma leütötték a piacon az okarinám. Eddig nem annyira éreztem, de most már igen, hogy egy kicsit azért hiányozni fog.. Ez volt az első 12 lyukúm. Nade lesz helyette másik. És a jó hír az, hogy úgy tűnik lelkes kezekbe kerül :) Talán idővel még viszontlátjuk(hallhatjuk) itt a blogban!

Titanic főcímdal Songbird SG okarinán

Bár ennek a dalnak az eredetijét erősen nem kedvelem, mégis úgy gondolom okarninán egész kellemesen szól. A videót szüleimnél vettem fel, ahol most vettem észre, milyen remek az akusztika. Fantasztikus a helység természetes visszhang hatása! Több videót kellene itt rögzítenem :)  

Smule Ocarina alkalmazás iPhone-ra

Már lassan nincs olyan marhaság, amire nem csináltak alkalmazást iPhone alá, miért pont egy okarina app-ot hagytak volna ki?! A Smule nevű szoftvercég által készített Ocarina nevű iPhone progi igen kreatív. A készülék mikrofonjára kell fújni a levegőt és a kijelzőn lévő 4 pontot kell nyomogatni, mintha egy english pendant okarina lyukait fognád le. Lehet vibrato-zni is vele, meg 8 féle hangstílus közül választani, elég vicces lehet. Azt is lehet állítani milyen hangra legyen hangolva. És ha jól vettem ki, ha online vagy, bele lehet hallgatni mások okarina...
Read more

[Tudtad-e?] Honnan ered az ocarina szó?

Tudtad, hogy az ocarina szót Giuseppe Donati adta a hangszernek, ami bolognai olasz dialektusban “kicsi ludat” jelent? (Az okarina formája alapján.) Giuseppe Donati volt egyébként az az olasz pék, aki 19. században az okarinát kielmelte a “játékhangszerek” közül, és tökéletesítve azt, megalkotta a mai okarinák “atyját”, mely már egy diatonikus skála lejátszására is alkalmas hangszer volt. Később az ő munkásságának köszönhetően terjedt el a hangszer Olaszországban (majd közvetve Európa többi részén és Amerikában is).

[Az okarina zenei irányzatokban] Tradícionális kínai zene

Mintegy rovatként azt hiszem be fogom mutatni az okarinát időről időre egy-egy új zenei stílusban. Elsőként a tradícionális kínai zenében szeretném megmutatni, szerintem remekül bele illik ebbe a stílusba. Íme két videó, ahol Gu-zheng -el játszanak okarinán. Az első: Yuemanxilou illetve: Beautiful Clouds Chase the Moon Valamint Dizi-vel: Mahogany Kínában egyébként nagy történelme van a hangszernek, a Xun nevű tojás alakú kínai okarina kb 7000 éves múltra tekint vissza. Ez hat hanglyukkal rendelkezik és egy befúvó lyukkal. A manapság...
Read more